Baharın habercisi kabul edilen, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluÅŸtukları gün olduÄŸuna inanılan Hıdırellez, yurdun birçok yerinde farklı ve bir o kadar da ilginç gelenek ve inanışlarla kutlanıyor.
GELENEKSEL BAYRAM
Her yıl 6 Mayıs'ta kutlanan Hıdırellez asırlardır Türkiye'nin yanı sıra Balkanlar ile Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde geleneksel bir bayram olarak biliniyor.
BOLLUK VE BEREKET
Bu önemli günde saÄŸlık, bolluk, bereket, ÅŸans getirileceÄŸine inanılan ve yöreden yöreye deÄŸiÅŸen farklı ritüelleri hala görmek mümkün. GeçmiÅŸten bugüne uzanan bu geleneklerin kimisi ÅŸehirleÅŸmenin etkisiyle unutulmaya yüz tutarken bazıları ise hala yaÅŸatılmaya çalışılıyor.

ATEÅž VE SUYUN KUTSALLIÄžI
Hıdırellez denince akıllara ilk olarak her tür hastalık ve kötülükten korunmak için yakılan ateÅŸin üzerinden üç kez atlanması ve dileklerin kağıda yazılarak gül aÄŸacının altına gömülmesi ya da asılması geliyor.
O gün yapılan bir baÅŸka ritüele göre deniz ya da dere kenarından dilek tutularak toplanan 41 taÅŸ 1 yıl boyunca saklanıyor bir sonraki Hıdırellez'de bu taÅŸlar suya atılıp, yenisi toplanıyor. Deniz kenarından kırık dalgalardan bir kaba doldurulan deniz suyu da bolluk ve bereket için evin içerisine serpiliyor.
Üzerine çeÅŸitli dilek, niyet yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaÅŸça bir akarsuya bırakılıyor. Otlarda biriken çiÄŸ damlalarından yoÄŸurt yapılıyor ve hamur mayalanıyor.

BEKAR KIZLARA KISMET
Bekar kızlardan alınan yüzük, kolye ve boncuk gibi eÅŸyalar içerisi su dolu çömleÄŸin içerisine konup, çömleÄŸin aÄŸzına yeÅŸillik bırakılarak üzeri kırmızı bir yemeni ile örtülüp kilitlenerek gül aÄŸacının dibine bırakılıyor. Ertesi gün çömlek başına toplanan kızlardan birinin üzerinden kilit açılarak maniler eÅŸliÄŸinde çömlekteki eÅŸyalar çıkarılıyor.
Bereket getireceÄŸi düÅŸünülerek keselere konan bakliyat, gül aÄŸacına asılarak 1 gece bekletiliyor, bu malzemeler 1 yıl boyunca yemeklere az az konarak tüketiliyor.
Kurulan salıncakta oturan genç kızı bu kiÅŸiyle evlenmek isteyen delikanlı sallıyor. Verim vermeyen aÄŸacın yanına balta ile gidilerek ürün vermesi yoksa kesileceÄŸi söyleniyor.

HIDIRELLEZ İNANIŞLARI
Bursa'da Hıdırellez'den bir gün önce akÅŸam evin her üyesi, madeni para iÅŸaretleyerek bir çantanın içine koyuyor. Gül aÄŸacının dibine bırakılan çanta, Hıdırellez sabahı açılıyor ve herkes kendi parasını bereket getirdiÄŸine inanarak cüzdanında saklıyor.
Bursa ve birçok kentte, bolluk getireceÄŸi inancıyla kapı önleri Hıdırellez sabahı evin yönüne doÄŸru süpürülüyor. Üzerine çeÅŸitli dilekler, niyetler yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaÅŸça bir akarsuya bırakılıyor. Kağıtlar, yazıları üste gelecek ÅŸekilde suya düÅŸerse dileklerin kabul olacağına inanılıyor.
Balıkesir ve Çanakkale'de bazı yörelerde Hıdırellez günü, güneÅŸ doÄŸmadan su kenarlarına gidiliyor ve bu suyla kadınlar, ellerini, yüzlerini yıkıyor. Çanakkale'de Hıdırellez öncesi akÅŸam gül aÄŸacının dibine fasulye gömülüyor ve bu sabaha kadar yeÅŸerirse tutulan dileÄŸin gerçekleÅŸeceÄŸine inanılıyor.
