Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu sonrası alınan kararları açıkladı.
VERGİ, PRİM VE CEZADA YAPILANDIRMA
BaÅŸbakan'ın açıklamaları ÅŸöyle:
Birinci madde, esnaflarımızı, sanayicilerimizi, çalışanlarımızı yakından ilgilendiren yeniden yapılandırma...
Bununla ilgili neyi kastediyoruz, Maliye'de iÅŸi olan vatandaşımız, Gümrük'te sorunu olan vatandaşımız, iÅŸçi çalıştırıp sigortayla ilgili sorunu olan vatandaÅŸlarımız, il özel idare gibi kamu kuruluÅŸlarının tamamıyla ilgili konular.
Nelerden oluÅŸuyor, vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak. İkincisi, trafik cezaları yeniden karayolu taşıma kanununa göre kesilen cezalar.
VATANDAÅžA BÜYÜK KOLAYLIK
Askerlikle ilgili, nüfusla ilgili, RTÜK cezaları, köprü otoyol ve kaçak geçiÅŸler gibi, kısaca vatandaşın devletle arasında olan anlaÅŸmazlıklar çözüme kavuÅŸturuluyor.
Bunu yaparken belirli ÅŸartları ve kuralları var, mesela belediye, il özel idarelerin atık su alacakları da bu yapılandırmaya dahil olacak.
Yeniden yapılandırma için 31 Mart 2018 tarihinden önce vatandaÅŸ eÄŸer borcunu ödememiÅŸ, sigorta primini, vergisini, trafik cezasını ödemelerini gerçekleÅŸtirmemiÅŸse bunlarla ilgili bir fırsat getiriyoruz.
VERGİ VE PRİM ALACAKLARI YENİDEN YAPILANDIRILACAK
Birinci madde, esnaflarımızı, sanayicilerimizi, çalışanlarımızı yakından ilgilendiren yeniden yapılandırma. Bununla ilgili neyi kast ediyoruz? Maliye ile iÅŸi olan vatandaşımız, gümrükte sorunu olan vatandaşımız, iÅŸçi çalışıyor, sigortayla ilgili borcu var, sorunu olan vatandaşımız, il özel idareleri, belediyeler yani kamu kuruluÅŸlarının tamamıyla ilgili konular… Nelerden oluÅŸuyor? Vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak.
TÜM CEZALARA DÜZENLEME
İki, trafik cezaları yeniden, kara yolu taşıma kanununa göre kesilen cezalar. Seçimlerle ilgili geçmiÅŸ seçimlerde bir ÅŸekilde ceza tahakkuk etmiÅŸ ama tahsilatı yapılmamış. Askerlikle ilgili, nüfusla ilgili, RTÜK cezaları, köprü otoyol kaçak geçiÅŸleri vesaire, kısaca vatandaşın devletle, devlet kurumlarıyla arasında olan anlaÅŸmazlıklar çözüme kavuÅŸturuluyor. VatandaÅŸla el sıkışılıyor. Nasıl? Bunu yaparken tabi belirli kuralları var, ÅŸartları var. Mesela belediyenin il özel idarelerinin atık su alacakları da buna dahil olacak.
TARİHİ SINIRI: 31 MART 2018
Yeniden yapılandırma için 31 Mart 2018 tarihinden önce vatandaÅŸ eÄŸer borcunu ödememiÅŸ, sigorta primini, vergisini, trafik cezasını… Yukarıda saydığım bütün kalemlerde ödemelerini gerçekleÅŸmemiÅŸse bir fırsat bir imkan getiriyoruz.
Vergi, SGK primlerine iliÅŸkin ihtilaflı alacaklar kanun kapsamında yer alacak ve vergi prim barışı saÄŸlanmış olacak. GeçmiÅŸ 5 yıla ait vergi ile ilgili bir fırsat getiriyoruz. Matrah artışı saÄŸlamak suretiyle burada vergi takibinde olan, bununla ilgili uzlaÅŸmazlık sürecinde olan ve inceleme sürecinde olan bütün mükelleflere böyle bir kolaylık… Diyoruz ki gel bir miktar ÅŸeyini artır, onun üstünden vergini al bu defterleri kapatalım.
STOK AFFI
Yine piyasada çok beklenti haline gelen stok affı. GeçmiÅŸ yıllara yönelik stoklarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz ve bunu mükellefler meÅŸrulaÅŸtırmış oluyor. Stoklarında var ama kayıtlarında gözükmüyor, hesabı tutturamıyor.
Kasa fazlalıkları, bunlar da aynı ÅŸekilde beyan unsuruna göre iÅŸletme kayıtlarının düzenlenmesine imkan veriyoruz.
PEŞİN ÖDEMEDE İNDİRİM VAR
Kanundan yararlanmak için vatandaÅŸlarımız temmuz ayı sonuna kadar müracaat edecek ve takip eden 36 ay içerisinde de borçlarını ödeyebilecekler. Yani 3 yıllık bir imkan getirmiÅŸ oluyoruz. PeÅŸin ödeme olursa , peÅŸin ödemelerde indirimler var. Gecikme faizinin yüzde 90’ını ödemeyecekler. Sadece yüzde 10’unu ödemek suretiyle hesabı kapatmış olacaklar.
"O BORÇLARI TAMAMEN SİLİYORUZ"
İkinci konu, emekli olan vatandaÅŸlarımız var. GeçmiÅŸ yıllarda emekli olduÄŸu zaman yeni bir iÅŸ yeri açarsa ne yapıyordu? Bir dayanışma primi gibi, saÄŸlık için vesaire bir para yatırıyordu yüzde 15 destek primi yatırıyordu. Bunu biz kaldırdık. Ancak geçmiÅŸ yıllara ait borçlar var. Kanunla bu meseleyi hallettik bitti. Ancak geçmiÅŸten gelen peÅŸini bırakmayan borçlar var, o borçları tamamen siliyoruz. VatandaÅŸla aramızdaki esnafla iliÅŸkilerimizi düzeltmiÅŸ oluyoruz.
Yine BAÄžKUR borcu olup da saÄŸlık hizmeti alamayan esnaflarımız var. Bunun da önünü açıyoruz. Borç ayrı, saÄŸlık ayrı. Bunun pazarlığı olmaz. Borcunu bugün vermedin, yarın imkan olur verir. Ama hasta olur ‘git kardeÅŸim ben sana bakmayacağım’ diyemeyiz. Burada bir düzenleme yapıyoruz.
Gençlerimize yönelik iÅŸ yeri açmak isteyen 18-29 yaÅŸ arasında iÅŸ yeri açmak isteyen gençler var. Bunlara daha önce 3 yıla kadar vergi kolaylığı getirmiÅŸtik. Gelir vergisinden 75 bin lira gelire kadar vergiden muaf tutuyorduk genç giriÅŸimciliÄŸi desteklemek adına. Biri ilave daha getiriyoruz. İş yeri açıyor birisi, bu üç yıllık gelir vergisi desteÄŸi yine devam edecek, bunun üzerine de 1 yıl boyunca çalıştırdığı, iÅŸ yeri açan kendisi BAÄžKUR primi ödemeyecek, biz ödeyeceÄŸiz. Devlet ödeyecek, bir yıl boyunca prim derdi olmayacak.
YAŞLILIK AYLIĞI 500 LİRA OLUYOR
Gençlerden sonra yaÅŸlıları da ihmal edemezdik. Bu müjdemiz de yaÅŸlılarımızla ilgili. Bu yaÅŸlılar kim? 65 ve üzeri. 65 yaÅŸlılık aylığı diye bir ÅŸey var. 2022 sayılı kanuna göre ödenen bir aylık. Bu üç ayda bir ödeniyor ve her ay için ÅŸu an 266 lira. Üç aylığı toptan ödeniyor yani 3266 lira olarak ödeniyor. Kimler alıyor? Bunu emekliliÄŸi olmayan, kimsesi olmayan, hiçbir geliri olmayan kadın erkek fark etmez vatandaÅŸlarımız. Ne kadar var? 600 bin civarında bu haktan bu yaÅŸlılık aylığından yararlanan vatandaÅŸlarımız var. Bunların 266 lira olan aylığını 500 liraya çıkarıyoruz. Üç ayda bir 1500 lira para almış olacaklar.
ÖÄžRENCİ AFFI GELİYOR
7 milyondan fazla, 8 milyona yakın gencimiz var. Bunlar arasında 500 bine yakın çeÅŸitli sebeplerden eÄŸitimine devam edemeyenler oldu.
HAZİNE ARAZİSİNİ KULLANAN ÇİFTÇİLER İÇİN DÜZENLEME
Hazine arazisini kullanan çiftçilerimiz var. Kullanıyorlar ama bazı haklardan yararlanamıyorlar. Bu düzenlemeyle kullanmaya devam edecekler. İsterseler satın alabilecekler ya da kullanma sözleÅŸmesini 10 yıl daha yenileyebilecek.
Sultanbeyli'deki 80'li yıllardan beri devam eden bir sorun var. Orada bir vatandaÅŸa kullanıcıya veriyor belediye. Ama belediye doÄŸrudan veremiyor, ihale yapacak. Bir tanesi gelip 'en çok parayı ben verdim buyur çık' diyecek, böyle bir ÅŸey var mı?
"ÇAY FİYATINI 2 LİRA 45 KURUÅž OLARAK KARAR ALDIK"
Çay toplama mevsimi baÅŸladı. Yarın Rize'ye gideceÄŸiz. Kilosunu 2 lira 45 kuruÅŸ olarak karar aldık. Çay bölgesindeki vatandaÅŸlarımıza da bu müjdeyi vermiÅŸ olalım.
EMEKLİLERE RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMLARI ÖNCESİ BİRER MAAÅž İKRAMİYE
Emekli olmuÅŸ, aÅŸağı yukarı 12 milyonun üzerinde vatandaşımız var. Emekli olmadan aylık baÄŸlanan gazi, ÅŸehit yakınları ve korucularımız var. Bunlar emekliliÄŸi hak etmesine gerek kalmadan aylık baÄŸlananlar. Yani devletten emeklilik dışında maaÅŸ alanlar. Bunlara her yıl Ramazan ve ve Kurban Bayramları öncesi ikramiye verilecek. İki bayram öncesi de biner lira.
Hayırlı uÄŸurlu olsun emklilerimiz her ÅŸeyin en güzeline layık. Hükümet olarak var gücümüzle çalıştık çalışmaya devam ediyoruz. Bu planlanan gelirlerin üzerinde gelir geliyor. Bütün bunların hesabını kitabını yaptık, oturduk karar verdik.
Meclise bugün itibariyle bu kanun tasarısını iletmiÅŸ bulunuyoruz.